В Бояна има много и интересни забележителности за разглеждане и разходки, пряка връзка с природата, което формира и пазара на недвижими имоти и апартаменти за продажба в Бояна доста силен и желан от много десетилетия насам.

Бояна е била отделно селище, наречено Севастократор Калоян, което не е било част от София. В него са живели аристократите от Втората българска държава.

Проходът Бояна от Копитото достига южния склон на Витоша. Там са построени много хотели, хижи, ски писти и ресторанти. 

Те включват:

  • Националния исторически музей
  • Резиденция Бояна
  • Боянската Крепост (Батил)
  • Боянската църква “Св. Никола и Св. Пантелеймон”
  • Боянският водопад – природна забележителност

Националният исторически музей е най-големият музей в България и е основан на 5 май 1973 г.

През 2000 г. музеят е преместен в бившата резиденция на последният диктатор и комунистически лидер Тодор Живков и понастоящем съдържа над 650 000 предмета, свързани с археологията, изобразителното изкуство, историята и етнографията, въпреки че само 10% от тях са изложени за постоянно.

Адресът на Националния исторически музей е: 1618 София, ул. Витошко лале 16.

Транспорт до NMH: Автобуси № 63, № 111; Тролей № 2

По време на социализма Резиденция Бояна е била луксозен държавен комплекс. Двете основни сгради са включвали бившата резиденция на Държавния съвет на Народна Република България (днес там се намира Националния исторически музей) и жилищен комплекс, който никога не е променял функцията си за българското правителство, но от 2013 г., като опит да се спаси финансово резиденцията е хотел и приема туристи.

Комплексът се намира в подножието на Национален парк Витоша.

Сградите изглеждат перфектно съчетани с околната среда. Специално проектираните прозорци правят планина Витоша доминиращ елемент в интериора и оставят природата да „влезе вътре“.

Резиденция „Бояна“ е една от първите сгради в България, която използва постепенното разполагане на горните етажи като основен израз на представянето на властта.

Резиденция Бояна ще влезе в историята, като мястото, където дългогодишният диктатор на България Тодор Живков беше отстранен от ръководството на партията. Това историческо събитие от 10 ноември 1989 г. бележи началото на преходния период в България към пазарна икономика и демокрация.

Боянската църква „Свети Никола и Свети Пантелеймон“, един от културните символи на България, е средновековна българска църква в столичния квартал „Бояна“, разположена в подножието на планина Витоша.

Според надпис в долния етаж на църквата, тя е издигната и изписана през 1259 г. със средства на Севастократор Калоян със седалище в Боянската Крепост и управител на Средецка Област.

През 1979 г. като паметник на културата влиза в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Местоположението на средновековната крепост Бояна е на около 1 км югозападно над Боянската църква на върха на Момина скала. Тя е издигната в края на Х и началото на ХI век. На височина 1087 m.

Крепостта е разположена над левия бряг на река Бояна. До останките и на скалистото възвишение Момина скала, вляво от пътеката на квартал Бояна до връх Копитото, може да се стигне за около 40 минути – планински преход от Боянската църква.

Водопадът Бояна е любима дестинация за много столичани през почивните дни. Намира се на река Бояна, на около 5 км от центъра на кв. Бояна.

Водопадът Бояна се счита за най-красивия и най-голям водопад във Витоша. Височината на водния пад е над 20м. Единственият звук, който може да прекъсне неповторимата тишина и истинското спокойствие на спиращата дъха природа, е красиво и грациозно падащите и пръскащи се води на водопада.

В ясен слънчев ден Боянският водопад може да бъде забелязан от центъра на столицата.

Бояна винаги е бил предпочитан квартал за живеене от политици и заемащи важни държавни постове, както и от хора със заможни бизнеси.

В Бояна са построени много сгради с авангарден и интересен дизайн. Едно от новите предложения на Алфа Билд е “Pushkin Residence”, който разполага с апартаменти за продажба в Бояна с възлова локация и прекрасна панорама.