Инвестиция в недвижими имоти в големите градове в България

инвестиция в недвижими имоти

Пазара на недвижими имоти постоянно се променя, както в цял свят, така и в България една от най-безрисковите инвестиции с добра възвръщаемост в дългосрочен план, остава – инвестиция в недвижими имоти.

Голяма част от успеха на инвестицията в недвижими имоти е способността да идентифицирате настоящите пазарни възможности, да бъдете гъвкави и да ги обмисляте добре, като се възползвате от тях.

Запазва се тенденцията все повече хора да се пренасят в големите градове в България, за да търсят по-добри възможности за кариера и по-високо платена работа.

2020 г. беше наистина трудна година за пазара, но дори и тогава имаше възможност за първокласно инвестиране в недвижими имоти.

Цените на недвижимите имоти в България все още са сред най-ниските в Европа и тенденцията е те да продължават да вървят нагоре. По време на пандемията имаше леки колебания и задържане на цените, след отварянето на бизнесите цените на недвижимите имоти в България рязко скочиха.

Ако динамиката на пазара е оптимална, то месечният ви доход от наем може напълно да компенсира разходите, свързани с обслужването на вашата ипотека. Лихвените проценти остават ниски и така дългът все още е евтин. Рекордно ниските ипотечни ставки и недостигът на запаси поддържат жилищния пазар в България силен по отношение на търсенето на купувачите. Голямото търсене на жилища, тласкано от пандемията и несигурността подлудява цените.

Покупката на жилище при българите все още си остава много важна цел в живота. За разлика от други Европейски страни, е останало в нашите традиции разбирането, че всяко семейство трябва притежава свой дом.

Инвестицията в недвижими имоти е сигурна, стабилна и привлекателна. Покупката на имоти на “зелено” или ново строителство в големите градове дава едно от основните предимства за бързо покачване на стойността на имота в близките една, две години след инвестицията.

Инвестициите в строителство на недвижими имоти в големите градове е един от най-печелившите бизнеси, но изисква голям ресурс и професионални познания в сферата на строителството, организирането и ръководенето на процесите.

Основни предимства на инвестиция в недвижими имоти

Като цяло недвижимите имоти имат линейна зависимост с други основни класове активи, така че когато запасите намаляват, недвижимите имоти често нарастват.

Инвестицията в недвижими имоти може също да осигури стабилен паричен поток, значително поскъпване на стойността на имота.  Данъчните предимства и високата конкурентна възвръщаемост с премерен риск, правят инвестицията добра.

Ползите от инвестирането в недвижими имоти са:

 • Постоянен доход
 • Дългосрочна финансова сигурност
 • Данъчни облекчения
 • Покритие на ипотечните плащания
 • Нарастване стойността на недвижимия имот
 • Защита от инфлация
 • Директен контрол на инвестицията

Инвестиция в недвижими имоти в София

Знаем, че едно от основите правила при покупка на недвижим имот е локацията, така че София не е изключение.

Тъй като лихвените проценти на банковите депозити са все още ниски, а доходите на работещите в София са доста по-високи от тези в останалите градове в България, ако имате спестявания за първоначална вноска за покупка на апартамент и бъдете одобрени за кредит, това със сигурност е по-доброто решение за вашите пари, от колкото да ги държите в банка.

С повишаването на жизнения стандарт в България, цените на имотите в София продължават да се повишават, с по-висок темп от инфлацията.

На какво да обърнем внимание при покупка на нов имот:

 • Лесен достъп до главни пътни артерии
 • Изградена инфраструктура
 • Бърза връзка с центъра и другите важни локации
 • Доказани инвеститор и строителна фирма
 • Чист въздух, озеленяване и паркови пространства
 • Спокойствие – изключително важно за пълноценната почивка в дома
 • Компромис в цената за сметка на качеството

Важно е да помислите за бъдещето и цялостната картина на вашата инвестиция в недвижими имоти.