Тенденции за цените на недвижимите имоти в София

цени на имоти в софия 2021

COVID кризата почти не повлия на поведението на купувачите и се отбеляза нарастване на средните цени на имоти в София 2021. Имаше застой от страна на собствениците, които изчакакваха няколко месеца по време на кризата, преди да обявят апартаментите си за продажба, а от друга страна търсенето на имоти по време на локдауна беше доста голямо. Реално имаше повече търсещи да закупят и недостиг на имоти за продажба.

Поведение на пазара на недвижими имоти

След отварянето на бизнесите в началото на 2021 г., цените на недвижимите имоти в София рязко се покачиха, все още търсенето беше голямо и сделките се реализираха. Пазара на недвижими имоти тази година беше с доста силен старт.

Традицията българите да притежават собствен имот и да чувстват инвестицията в него като особено важна в живота си, се затвърди отново. Инвестицията в недвижими имоти се смята за сигурно капитало вложение и българските градждани които имат възможността, предпочитат да вложат спестяванията си в жилища.

Поведението на търсене на недвижими имоти след COVID кризата се промени и предпочитанията са предимно за апартаменти в затворени комплекси, апартаменти на партерни етажи с дворчета или с по-големи панорамни тераси. Промениха се критериите и вече се предпочитат имоти, които осигуряват спокойствието и многофункционалността на дома, в който може да се работи, да се отглеждат деца на спокойствие, прекара ценно време навън в градината или на терасата, което осигурява независимост и свобода.

Сключени сделки и цени на имоти в София 2021

Сключените сделки в София през първото тримесечие на 2021 г. са с около 20% повече от тези през 2020 г. и продължават да растат нагоре.

Лихвените проценти по жилищно кредитиране са доста изгодни и хора с доходи малко повече от средната заплата в София си позволяват да теглят кредит, за да инвестират в жилище. Доста млади семейства избират да изтеглят кредит за собствено жилище и да го изплащат пред това да плащат наем.

Строителната активност и разрешителните за строеж в през 2021 г. също са се увеличили и изграждането на нови сгради в София продължава да расте със засилени темпове.

Не се очаква спад на цените на имотите в София. Напротив, тенденцията е към покачване, тъй като все още цените на имотите в София са сред най-ниските в сравнение с останалите столици на Европейския съюз.

Икономиката в България, все още се развива, капиталът е концентриран в големия град и хората се преместват в София от страната, както и от чужбина.

Инвестицията в недвижими имоти е доказана като ниско рискова, а доходността сравнително умерена.

Тенденции на цените на имоти ново строителство

Едно от основните предимства от покупка на недвижим имот в новопостроена сграда е увеличаване стойността от инвестицията с времето.

Новото строителство ще продължава да поскъпва, тъй като има значително увеличение на цените на строителните материали, метала и др., наблюдавано през последните няколко месеца на 2021, и те продължават да се покачват. Основната причина за това са проблеми в логистиката в Европа и света, породени от COVID кризата – съответно себестойността на проектите неизбежно се повишава. Това ще рефлектира върху новите строителни обекти за в бъдеще, защото тези които в момента са в строеж, вече са ценообразували имотите си и са ги обявили, а повечето от тях имат сключени сделки.

Очаква се през 2022 г. търсенето на недвижими имоти да се увеличи значително, след урегулирането на пазара от COVID кризата. В бъдеще, цените на недвижимите имоти в София още да се увеличават, тъй като площите за строителство намаляват.

  • Качеството и добре изпълнения проект – при ново строителство
  • Състоянието и историята на сградата и на апартамента – при старо строителство
  • Локацията – както се казва “локация, локация и локация”, но тя варира в зависимост от нуждите и виждането на купувача
  • Инфраструктурата – тя също може да бъде различно изискване в зависимост от семейното състояние и статуса на купувача

Съществени фактори ли са импулса и емоцията при покупка на жилище които надделяват и ни водят към решението да купим точно това жилище?

Известен факт е – инстинкта ни подсказва, че това е нашето жилище и ние вземаме решение на момента за покупката му, като понякога не обмисляме останалите обстоятелства.

Според редица психолози, най-важно е да се вслушаме във вътрешния си глас, когато вземаме важни решения.