Фасада и естетика при новите сгради

фасада на сграда

Качеството на една нова сграда се вижда от всеки един детайл, но първите впечатления за естетиката и най-важните елементи за качеството се определят от външния й вид, т.нар. фасада на сграда.

Фасадата, като външна повърхност на сградата, е важна част от пейзажа и има значително влияние върху естетическите предпочитания и физиологичните реакции на хората.

Най-често впечатленията се определят от пръв поглед и психологически това накланя везните към вземане на решение за покупка на недвижим имот. Разбира се голямо влияние оказват и останалите елементи от изпълнението на сградата, видовете материали, политиката на фирмата, договора и условията в него, цената, начините на плащане и др., но голям процент от хората харесали даден имот от пръв поглед не променят решението си за покупка.

Естетическия, модерен стил на сградата показва много за имиджа на компанията, която стои зад проекта и изпълнението. Сградите остават за много дълъг период от време, някои дори стотици години и носят своите послания и следите на историята и културата. Името и имиджа на строително-инвестиционната компания са заложени във всеки един техен проект и остават в историята, така че е изключително важно да оставят добра следа и да се отличават с индивидуалност и качество.

Сградите изпращат ясни послания. Разбира се, сградите не говорят, но със сигурност сградата комуникира, чрез ефективния език на архитектурния речник, добре проектирана сграда може да изпраща ясни съобщения.

Сградите на Алфа Билд в Драгалевци и Бояна следват стила на съвременната жилищна архитектура.

Типични характеристики на съвременната архитектура

  • Отворен интериор
  • Изчистени линии
  • Големи прозорци и много естествена светлина
  • Плоски покриви
  • Екологично чисти строителни материали
  • Дограми свеждащи шума до минимум
  • Енергоспестяващи и изолиращи материали
  • Устойчив дизайн
  • Натурални характеристики

Една от типичните характеристики на съвременната архитектура е почти революционното използване на стъклото. Електронно контролираният достъп до страдите, който улеснява живущите и увеличава сигурността.

Сградите облагородяват средата. Парковото пространство и озеленяването около сградите подобряват качеството на живот на собствениците и техните семейства. Общите зелени части, които се предоставят на живущите подобряват психическото и физическото здраве, носят радост и положителни емоции.

Благодарение на новите технологии и иновациите в материалите, решенията за сградите на Алфа Билд са с естетически издържани фасади, излъчващи красота, дух и индивидуален стил. В последните години е трудно да си представим фасада на сграда под която няма изолация. Завършващите покрития над нея са естествен камък и декоративни елементи свързани в красив контраст.

Сградата е естетична, когато е приятна, носи положително излъчване и има изкусен външен вид, тогава я наричаме красива.

Естетиката и привлекателността на дадена жилищна сграда се състоят от комбинацията на формата, размера, цвета, баланса, акцента, контраста, симетрията, пропорцията, пространството и декорацията.

Симетрията е важна визуална характеристика за привлекателността. Симетрията играе огромна роля за естетическия вид и се откроява най-вече във външия вид на сградата – фасада на сграда.

Красивата архитектура влияе на емоциите и ни кара да се чувстваме по-добре. Съвременните архитекти разполагат с богата гама от високоефективни материали, така че сградите да показват своята индивидуалност и показителен стил, като в същото време предлагат изключителен комфорт и безопасност отвътре.

Сградата трябва да е проектирана така, че да отговаря на изискванията по отношение на безопасността, експлоатацията, издръжливостта, осигурявайки правилни конструктивни решения през целия експлоатационен живот, но да не забравяме, че също така трябва да бъде и естетична.