Близостта до Витоша и един от най-популярните манастири в района – Драгалевски манастир, правят Драгалевци любимо място за разходки през уикенда, както и един от предпочитаните райони в София разполагащи с доста привлекателни предложения на апартаменти за продажба в Драгалевци.

В района има много добри ресторанти и няколко хотела (единият от които е 5-звезден). В близост е манастирът „Света Богородица“, построен през 13 век. В Драгалевци е изградена двуместна въжена линия, която свързва квартала със ски пистите на Витоша.

Този най-туристически квартал на столицата предлага чудесни възможности за отдих и общуване в планината по различни пътеки: на 15 минути южно от Драгалевския манастир се намира красивият район Болярски кладенец.

Тук  именно се пресича и река Драгалевска, има подслон и чешма с питейна вода. От този район са отделени пътеки към заслон и хижа Кикиш. “Камен дел” и направо до бай Кръстьо и хижа Алеко. Над Драгалевския манастир минава ниската планинска пътека.

Информационния център на природен парк “Витоша” е открит през 1994 г. в най-южната част на Драгалевци, по пътя за ТЦ Алеко.

В Туристическият информационен център се намират туристически карти, които показват маршрути до различни точки в планината. Природният информационен център „Витоша“ също съхранява информация, за да предаде на посетителите посланието за културно-историческото минало в района на Драгалевци, като специално внимание е отделено на Драгалевския манастир.

Има и малка зала, където по желание на посетителите могат да се прожектират видеофилми и да се обсъждат екологични теми. Центърът предоставя възможности за часове по учебната програма на Зеленото училище.

На разположение е отделна зала за изложби на детски рисунки, фотографски табла и други материали по природозащитна тематика.

Поради своите културни и духовни забележителности, красивата природа, наличието на добри връзки, Драгалевци винаги е било желано място като отправна точка за по-високите части на планината.

В края на Втората световна война е разработен проект за изграждане на пътническа въжена линия с по-ниска станция в покрайнините на Драгалевци. През 1956 г. е открит първият клон на лифта за пътници с две места. Долната станция на лифта е на около 30 минути пеша южно от площада в центъра на квартала.

Вторият клон на пътническата въжена линия е открит през 1968 г. Той свързва района на Бай Кръстьо с района на Голи връх (1818 м.) до Черни връх (2290 м.) – време за пътуване един час – през Платото и заслона Ушите до връх Камен дел и ТК „Златни мостове“.

До долната станция на лифт Драгалевци може да се достигне с автобус № 66, който тръгва от спирка Хладилника и минава през центъра на квартала.

Драгалевският манастир е разположен на левия бряг на река Драгалевска на надморска височина 1020 метра.

Някога е бил заобиколен от гъста букова гора, която е била отсечена в началото на 20 век.

Манастирът, както и катедралната му църква, се наричат Света Богородица. Обявен е за паметник на културата. До него се може да се стигне пеша или с кола от площад Драгалевци за 45 минути.

На сто метра над манастира, в западна посока минава пътя за Туристически център „Алеко“.

Красивата природа, чистият въздух и разнообразните развлечения и забележителности са една отлична инвестиция в качествените Апартаменти за продажба в Драгалевци на Алфа Билд.

Откриване на лифта в Драгалевци през 1956г. (0.54 мин)