Драгалевци е квартал на София, част от община Витоша. Разположен е в югозападната част на града, в подножието на планина Витоша. Инвестицията в имоти ново строителство в Драгалевци е изключително добра и оправдана, поради комбинацията от чист въздух, природа, спойкойствие и същевременно бърз достъп до центъра на града.

Драгалевци е било село, включено в плана на града през 20 век, а днес е желан, богат квартал, застроен с луксозни, модерни еднофамилни къщи, малки луксозни апартаментни луксозни комплекси, вили и хотели.

Драгалевци вече е един от най-престижните и предпочитани жилищни квартали не само в София, но може би в цяла България.

Драгалевци е разположен в ниските северни склонове на Витоша на десния бряг на река Драгалевска на средна надморска височина от 750 метра.

Близостта до центъра на града (7 км) и планина Витоша, невероятната панорамна гледка и отличните комуникации (както транспортни, така и технологични) правят Драгалевци изключително привлекателно местоположение за живеене. Драгалевци е предпочитаната зона в София за бизнес елита и хора с висок социален статус, и е луксозната вилна зона на столицата на България.

Драгалевци се намира между кварталите Симеоново и Бояна, разположени южно от града в близост до Околовръстния път на София. Тези три района са най-продаваните места извън центъра на София. Това прави престижните и скъпи квартали на София, като Драгалевци идеалното място за живеене и успешни инвестиции в недвижими имоти в София.

Драгалевци също е и основна туристическа дестинация и включва седалков лифт, свързващ квартала със ски пистите на Витоша и манастира Драгалевци, основан през XIV век във Втората българска империя.

Жителите на София, останалата част от населението в България и международните посетители често прекарват уикендите си в Драгалевци, тъй като предпочитат да се разхождат в планината, дишайки чист въздух и посещавайки любимия си връх Алеко използвайки седалковия лифт или туристическите пътеки, където могат да посетят Драгалевския Манастир, посветен на Дева Мария.

Туристите могат да се насладят на многото и качествени възможности за настаняване, предлагани в района на Драгалевци, който включва удобни 3-звездни хотели със собствени ресторанти или градини с барбекю, и луксозни комплекси с четири звезди, които предлагат спа и фитнес центрове.

История на Драгалевци

Името на днешния квартал Драгалевци в София е най-тясно свързано с цар Иван Александър. През 1345 г. българският цар, инспектирайки състоянието на крепостта Средец, възхищавайки се на смелостта и бойните умения на своите защитници, се обръща с приветствени думи към войните си: „Скъпи левове“, “. Терминът “лев” означава лъв – лъвове. Поради тази причина селото се нарича Драгалевци.

Днешните манастирски сгради са построени след освобождението на България.

Магазини в Драгалевци

Драгалевци е един от елитните квартали на София с развита инфраструктура.

Квартал Драгалевци е доста предпочитан и продължава да се застроява с ново строителство – малки кооперации, по-големи комплекси или еднофамилни къщи. Много млади семейства избират да си купят апартамент в Драгалевци и да отглеждат децата си сред чист въздух и спокойствие.

На бул. Черни Връх, както и в малките квартални улички има многожество малки и по-големи магазини доставящи удобството на стоки от всякакво естество в близост до вашия дом, без да е нужно да пътувате до центъра или други райони на София, за да закупите най-необходимите за вас стоки.

Предоставяме ви списък на част от магазините в Драгалевци:

Max supermarket
Супермаркет
ул. Захари Зограф 57
Отворен 24 часа · 088 249 8493

магазин Черни Връх
Магазин за хранителни стоки
ул. Лешникова гора 2-6

Vinopoly Драгалевци
Винарски магазин
ул. Папрат 5
Тел. 087 944 4441

Tabacco
Магазин за алкохол
ул. Папрат 47
Отворен 24 часа

Gourmet Нарцис
Магазин за здравословни храни
ул. Нарцис 3
Тел. 088 721 1315

Бутик за цветя Драгалевци СЪНИ
Цветарница
ул. Лешникова Гора 32
Тел. 089 981 8242

Цветарникът на Драгалевци
Цветарница
бул. Черни Връх 230
Тел. 089 609 0200

Jasmin – грижа за твоя дом и тяло
Магазин
ул. Нарцис 6

Чисти Обувки – Драгалевци
професионално почистване на обувки
Магазин 6,
Бул. Черни Връх 228 А
Тел. 0700 40 033

Evian
Магазин за хранителни стоки
ул. Чемшир 27
Тел. 089 952 9853

Коледни Лампички
Магазин за коледни материали
ул. Лагадина
Тел. 089 757 6666

Винаги Пресни Плодове И Зеленчуци
Магазин за плодове и зеленчуци
ул. Мащерка 22-38

Tire Center “Diana”
Магазин за гуми
ул. Околовръстен път 110
Тел. 02 962 7199

HealthStore – Драгалевци
Магазин за витамини и хранителни добавки
бул. Черни Връх 204, във Фантастико F30
Тел. 088 920 2821

Партньори 1997
Месарски магазин
бул. Черни Връх 230В
Тел. 088 707 0129

Decor center
Магазин за мебели
ул. Околовръстен път 106 Б
Тел. 088 238 4832

O’Neill – Extreme Sport Ltd.
Магазин за дрехи
ул. Папрат 6В
Тел. 088 701 0125

Архитектура в Драгалевци

Първоначално кварталът е застроен предимно с нормални за селските райони къщи, но сега се проектират и изграждат елегантни имоти в малки бутикови сгради с прекрасно озеленени градини.

Много от сградите ново строителство в Драгалевци са с вградени паркинги с електронно контролиран достъп.

Инвестиция в недвижими имоти в София

Всичко е свързано с локацията, а София не е изключение. Определени части в столицата се отличават с по-високи цени, поради близостта до Метростанции, градски транспорт, елитни училища и детски градини, важни търговски центрове, модерна инфраструктура и др. Купувачите на имоти са склонни да платят повече за близост до центъра на града, до офиса си, до училището на децата си или чистия въздух на великолепната планина Витоша.

Цените за инвестиране в имоти в столицата са склонни да следват сходни, ако не и идентични модели. Най-високите цени се определят от имоти в централната, южната и югозападната част на града, които се считат за най-престижните. Кварталът Докторска градина със своите аристократични стари апартаменти, прекрасния обновен парк и дипломатически резиденции предлага най-скъпите жилищни имоти в София, надвишавайки дори топ центъра в ценообразуването. Истинският център изостава донякъде, като основният недостатък е повече трафик и по-малко зелени площи.

Изкупните цени намаляват за северните, необновените части на добрия, стар център (към Централната гара), където все още има малко предлагане на сгради ново строителство. И все пак районът предлага чудесни възможности за инвестиции с просторните си
апартаменти във виенски стил и с реален потенциал да се превърне в друга прекрасна част от историческия център на София в близко бъдеще.

Разходите стават по-благоприятни на 4 км или повече от центъра. Много от тези квартали вече имат бърз достъп до центъра на града с благодарение на софийското метро. По- голямата част граничи с превъзходни зони за отдих, като огромния Южен парк или Ловен
Парк, или по-малкия, но прекрасен парк Гео Милев. Новите райони на Лозенец, Кръстова Вада и Витоша предлагат множество възможности за модерни жилища, в затворени комплекси или индивидуални сгради с красива архитектура и високо качествени енерго спестяващи материали.

Покупните цени на недвижимите имоти в София се покачват бавно през последните няколко годишни, последно с увеличение от 5-7%, създавайки стабилен инвестиционен климат. Имотите, разположени в центъра или Оборище, се покачват по-бързо с 15% от началото на годината.