Красотата на планина Витоша

апартамент с изглед към Витоша

Ако искате да купите апартамент с изглед към Витоша първо е важно да знаете защо. София може да няма голяма река, за която да говорим, но се намира в подножието на величествената планина Витоша. Стоейки на гордите 2290 метра височина, планината предоставя възможности за туризъм и ски за жителите на град София и може да бъде много добра опция за почивка от летните жеги.

Пролетта и есента са прекрасни сезони за спокойна разходка из великолепната планина, която е само на 15 км от центъра на града. През есента дори ще намерите боровинки, горски ягоди и малини. Ще можете да се насладите на прекрасни пейзажи, цветя и аромати, които природата щедро ни предлага.

Малко повече за Витоша

Витоша е четвъртата най-висока планина в България и е първият национален парк на Балканския полуостров със своите видове дива природа.

Витоша е най-голямото съкровище за всички софиянци, защото е белите дробове на столицата. За по-малко от половин час с кола можете да стигнете до подножието на планината. Избягайте от шума на града и се насладете на красивата природа сред гори от борове и ели.

Историческа информация

Витоша е първият парк в България и на Балканския полуостров и също така е люлката на организирания туризъм в България. Обявено една година след лондонското определение за национални паркове. През 1936 г. под влиянието на Съюза за опазване на природата – инициаторът и обявяването му, е изготвен и обнародван Наредба – закон за защита на местната природа, според която паркът вече не е национален, но народен. В същото време до 1952 г. е имало специална наредба за управлението на Национален парк Витоша и загражденията.

Природа

Флората на Витоша включва всички растителни зони, характерни за българските планини, с изключение на алпийската. Паркът е обиталище на множество балкански ендемити, а на откритите високопланински части може да се видят кълбовидните жълти цветове на лалето Витоша (Trollius europaeus). Броят на видовете орхидеи, открити на територията му, е до 30. Планината е дом на множество по-големи и по-малки бозайници, птици, насекоми, влечуги и земноводни. През различните сезони в планината Витоша могат да се наблюдават 200 вида птици, от които 120 вида, гнездящи на територията на парка.

София е единствената европейска столица, в близост до която живее кафявата мечка. От 2002 г. администрацията на парка успешно реализира проект за възраждане на балканската дива коза, вид, загинал в планината преди повече от 100 години. При създаването на парка бяха създадени едни от най-ранните резервати в България – Бистришко бранище и Торфено бранище.

Апартамент с изглед към  Витоша 

В полите на Витоша ще откриете Mountain Hills, нов модерен комплекс съчетаващ уютното и практичното.  Освен изящния си вид, апартаментите разполагат със широки тераси и дворове от които можете да се насладите на страхотни изгледи към невероятно красивата планина и да се радвате на спокойсвието и чистия въздух.